Pagina's

zondag 10 juni 2018

PieterROGpad 2018
Omdat de Ultratrail de st. Jacques werd afgelast besloot ik me in te schrijven voor de 2018 versie van het PieterROGpad. Organisator Sietze Houwen had dit jaar een tocht bedacht die voerde van Griethausen (D), langs de grens richting het noorden, naar Nieuwe Statenzijl, in noord-oost Groningen. Er wordt gelopen  op fietsknooppunten en de dagafstanden zijn rond de 42 km, al bleek dat in de praktijk meestal een stukje verder te zijn.

Etappe 1  Griethausen - Aalten
Vandaag starten we dus in Griethausen, bij de oude spoorbrug. voor mij is het vandaag bekend terrein want vorig jaar fietste ik hier ook al langs toen ik onderweg was naar de Heurne, waar we een weekje op de camping bij boer Johan stonden. Het is zwaar bewolkt maar het zal wel de hele dag (en ook de hele verdere week) droog blijven. Wel is het behoorlijk benauwd dus het is erg zweterig weer om te lopen. Er doen dit jaar 4 lopers mee: Jannet, die op haar weblog ook een mooi verslag heeft gemaakt, Willem, die met de camper is en met de Annemarie, wat voor ons een groot voordeel zal blijken en Albert, die ik hiervoor nog niet kende maar ondanks dat hij al 58 is, wel de snelste loper van ons 4 is.
Het lopen gaat prima, we vinden onze weg goed met behulp van de kaartjes die Sietze ons tijdens de briefing op de avond ervoor heeft gegeven. De meeste fietspaden herken ik nog wel van vorig jaar en we komen ook door Dinxperlo en lopen vlak langs de camping waar we vroeger met Mirte zo vaak geweest zijn. Ik finish samen met Jannet, we deden 5:10:35 over 47,85 km.Etappe 2  Aalten - Groenlo
Vandaag een echte "Achterhoek-etappe". Mooie paadjes, rustige routes en weinig toeristen want het is nog echt vroeg in het seizoen. Opvallend is het dat we de hele dag door geen enkel dorp of stadje komen. De route is erg mooi, het lopen gaat misschien niet erg snel maar verder eigenlijk best wel goed al moet ik goed mezelf blijven verzorgen onderweg. Je bent dagelijks toch steeds 5-6 uur aan het lopen en als je niet tijdig genoeg eet en drinkt kan je dat het laatste uur enorm opbreken. Ik krijg bijna een soort hongerklop na een km of 35 maar kan het vandaag nog net op tijd afwenden door er een hoop cola, peperkoek en een gelletje in te gooien. Na een kilometer of 43 mis ik een knooppunt en kom ineens Jannet tegen vanaf links! Ik ga het extra lusje niet doen want vandaag worden er wat mij betreft al genoeg kilometers gelopen (in ieder geval ruim meer dan een marathon) en samen met Jannet komen we aan op de kleine camping in Groenlo. Ook Albert blijkt wat meer kilometers op de dagteller te hebben dus Jannet kon vol trots schrijven dat vrouwen nu eenmaal beter kunnen kaartlezen dan mannen, en ons daarmee goed pesten. Altijd gevaarlijk natuurlijk als er nog 5 loopdagen komen! Ik liep 6:01:54 over 53,24 kilometer.


Etappe 3  Groenlo - Losser
Een rare dag, althans wat de het eerste loopuur betreft. Ik voel me na de eerste kilometers zo lekker dat ik een beetje gas geef en zodoende Albert ook een beetje uitdaag. Het voelt erg lekker om na 2 dagen even een beetje tempo te maken en ik besluit om tot post 1 dit tempo vol te houden en daarna weer een beetje normaal te gaan doen want mijn huidige vorm zou het nooit toelaten om ook maar 1 etappe in een tempo van 5:20 - 5:30 per km te lopen. Bij de laatste post van de dag blijk ik verkeerd gelopen te zijn en een stukje buitenwijk van Enschede te hebben meegepikt. In de verte zie ik Jannet, die wél uit de goede richting komt en om het compleet te maken komen we een paar 100 meter verder Albert tegen vanuit wéér een andere richting. We hoeven niet zo ver meer dus lopen gedrieën naar een station in de buurt van Enschede waar we worden opgepikt en met de auto naar de camping gebracht.
Ik liep 5:19:05 over 49,00 kilometer.Etappe 4  Losser - Lattrop
Vandaag weer een echte grensloop. Het grootste gedeelte door Nederland, maar ook stukjes Duitsland. Het is best wel opletten in Duitsland want daar hebben ze andere markeringen verzonnen voor de fietsknooppunten of de bordjes ontbreken gewoon. Maar vandaag is de route makkelijk te volgen tot we bij Nordhorn (D) komen; daar ben ik echt even de kluts kwijt en loop ik totaal de verkeerde richting op. Gelukkig herstel ik dat aan de hand van het kaartje en de dag zou mooi besloten worden als ik niet de camping  na 46 km straal voorbij gelopen zou zijn. Inmiddels is de zon ook uitbundig gaan schijnen dus eenmaal op de camping aangekomen smaakt het "aankomstbiertje" des te lekkerder. Jannet liep bij Nordhorn juist de andere richting op en maakte zodoende wel wat extra (Duitse) kilometers. Tja, dat krijg je ervan.... ;-)
Ik liep 5:10:18 over 48,25 kilometer
Etappe 5  Lattrop - Zwartemeer
Er staan wel 32 Duitse kilometers op het menu vandaag. We maken een soort doorsteek op de inham die je op de landkaart van de Nederlandse kaart kan zien. Een beetje zorgwekkend wel, gezien de slechte ervaringen met markeringen van de fietsroutes in Duitsland. Ik neem na een paar kilometer wat foto's en Jannet en ik lopen de hele dag verder met elkaar op. Als er dan verdwaald gaat worden, dan gelijk maar door door de helft van alle deelnemers! Het is de eerste echt warme dag dus dat betekent veel drinken en wederom jezelf goed verzorgen. De 2e drinkpost van Sietze en Martha is eigenlijk wat te ver weg en wat grappig dat je even helemaal blij kunt worden van het bijvullen van je camelbak met koel helder water bij een Duitse boerderij. Eenmaal weer in Nederland is het wel even zoeken in wereldstad Schoonebeek waar we worden getrakteerd op een rondje COOP, lees: de fietsknooppunten volgend een zinloos rondje door het centrum makend want er is dus echt niets te zien/te doen in dat gat. Enfin, het zwaarste stuk van de loop, wat mij betreft dan, moet dan nog komen. We moeten om bij de camping in Zwartemeer te komen nog een stuk door het Bargerveen lopen. Het eerste gedeelte is het nog schelpenpad maar dan volgt nog een stuk waar een fietspad wordt aangelegd as we speak/run, en dus worden we gedwongen om na 50 km door het mulle zand te ploegen. Maar goed, het biertje smaakt iedere keer beter en de camping waar we terechtkomen is erg knus en leuk. Annemarie van Willem kookt inmiddels dagelijks een heerlijke maaltijd voor de hele crew en afgezien van dat dat erg lekker is het bovendien ook erg gezellig om met elkaar op de camping te eten en niet steeds weer naar een restaurant op zoek te hoeven zoeken.
Ik liep 54,49 km in 6:15:18

Etappe 6  Zwartemeer - Ter Apel
De warme dag waarvan je wist dat hij ging komen... Ik keek de hele week al op weeronline wat de voorspellingen waren en donderdag stond er 30 graden op het menu. Niet echt mijn favoriete loopweer maar vooruit, we zijn al even bezig dus niet zeuren, goed eten en vooral drinken en je tempo naar beneden aanpassen. Het lopen gaat gelukkig ook best goed ondanks de hitte. De route is wat mij betreft niet de mooiste tot nu toe want Drenthe vind ik altijd een beetje saai, maar aan de andere kant is het makkelijk om de weg vandaag te vinden en ik ervaar de rust als een weldaad. Na een kilometer of 45 heb ik ineens geen zin meer. De hitte eist dus toch zijn tol en ik besluit een stuk te gaan wandelen. Dat had ik vast tot Ter Apel blijven doen als Jannet me niet plotseling voorbij was gedribbeld en me maant ook weer wat tempo te maken. Dat was dus wat ik net even nodig had en de laatste km's zijn de snelste van de dag! Zo zie je maar dat een dipje vaak ook tussen je oren zit :-).
Ik liep 49,66 km in 5:34:34

Etappe 7  Ter Apel - Nieuwe Statenzijl
Au! Mijn rechtervoet is gisterenavond alarmerend dik geworden en ik heb last van mijn rechter achillespees. Mijn verstand gebruiken zou nu betekenen stoppen en de boel laten herstellen. Maar ja. Ik hoef nog "maar" 44 km en dan is dit mooie klusje geklaard. Etappe 7 zal ik dus lopen op pijnstillers en in een echte ultra-shuffle. Dus geen snelle starts, geen eindsprints en vooral ook niet verdwalen vandaag. Met het niet verdwalen zit het wel goed. De route is echt eenvoudig te volgen en ik vind dit echt een fascinerende uithoek van Nederland. We passeren enorme boerderijen en lopen door zeeën van graanvelden. Het is een gebied waar je normaliter niet snel komt want er is hier gewoon weinig anders dan graan, kaarsrechte wegen, kanalen en af en toe een klein dorpje. Het loopt niet echt lekker en ik heb een stuk of 8 aspirines nodig om de pijn te verzachten. Maar uiteindelijk lukt het allemaal wel en kom ik ook aan op het dijkje bij de Dollard in Nieuwe Statenzijl. Heel de route had ik me voorgesteld dat Nieuwe Statenzijl een dorpje zou zijn maar er blijkt welgeteld 1 huis te staan en een sluizencomplex met uitzicht op de VW fabrieken in Eemshaven (D). Willem komt even later ook al wandelend aan en we zijn alle vier blij en best een beetje trots dat het allemaal zo goed is verlopen en gelopen. 
Ik loop vandaag 44,75 km in 5:12:52

Conclusie: dit was echt een geweldige week. Prachtig gelopen door Nederland met heel leuk gezelschap. Willem en Jannet kende ik al, en heb ik deze week nog wat beter leren kennen en Albert is gewoon een heel goede loper en prettig persoon en ik hoop voor hem dat zijn Spartathlon droom ook nog een keertje uitkomt.
In 2006 liep ik met Sietze al een keer het Pieterpad en deze week bracht weer veel herinneringen terug aan die mooie week.
Lopen is geen sport maar een manier van reizen, aldus Jan Knippenberg. Die woorden blijken tijdens zo'n mooie week een waarheid als een (Achterhoekse) koe!4 opmerkingen:

 1. Erg leuk om jullie te volgen. Ik had je foto's op Instagram al gezien, maar hier bij dit blog staan ook hele mooie. Knap zo'n afstand in een week en helemaal als je voet de laatste dag niet meer wil. Goed herstel gewenst

  Groetjes,

  Dorothé

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor het meeleven! Die voet doet nog een beetje zeer maar dat is gelukkig maar tijdelijke pijn, die verdwijnt wel weer. De prestatie blijft las ik ooit ergens.... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi avontuur Jan!
  En Knip had dat goed: hardlopen �� is een prachtige manier van reizen.
  Hoop dat je voet vlot hersteld (is)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verslag, ik zie het helemaal voor me. Wat is de volgende uitdaging?

  BeantwoordenVerwijderen